Aan Zuidzijde 65 wordt hard gebouwd. Tussen de stal en operatiekamer van paardenpraktijk Carlshoeve verrijzen onder andere een nieuwe wachtruimte, röntgenkamer en een gloednieuwe CT-scan. “Vooral die laatste is een big deal,” vertelt Teun Sterk, terwijl we naar de achterkant van het terrein lopen. “Hiermee kunnen we een botscan maken van alle dieren als ze onder narcose zijn en liggen, maar er is ook ruimte voor paarden om staand een scan te maken. Dat maakt het laagdrempeliger en minder spannend voor de dieren.”
Grote diversiteit
Begin jaren negentig werd de dorpspraktijk van dierenarts G. Hofland verder uitgebouwd. Dierenartsen Leendert Jan Hofland, Ilse van Boxel en Teun Sterk startten DAP Bodegraven. Het begon met een spreekkamer in de keuken en de apotheek in de garage. De praktijk behandelde zowel boerderijdieren als gezelschapsdieren en paarden. De praktijk voor boerderijdieren ontwikkelde zich eind jaren negentig samen met praktijk Nieuwveen zelfstandig verder tot DAP ‘t Groene Hart.
Bij DAP Bodegraven werd het intussen steeds drukker met de paarden, en vaak nam de eigenaar ook een ander huisdier mee. Zo groeide de praktijk geleidelijk tot wat het nu is: een landelijk opererend bedrijf met 32 dierenartsen en 45 fte ondersteunend personeel. Sinds 2020 bevinden ze zich op twee locaties: de paarden kunnen terecht bij de Carlshoeve en de gezelschapsdieren zijn verhuisd naar de Vliethoeve, een paar honderd meter verderop. “We zijn heel trots op de grote diversiteit die we kunnen behandelen: konijnen, katten, honden en paarden, van kinderboerderijdieren tot olympische sporters.”
Tekst loopt verder onder de afbeelding.
Dierenarts Teun Sterk in actie in de operatiekamer.
Een breed beeld door vele ogen
Niet alleen het brede aanbod en de moderne technieken onderscheiden DAP van andere praktijken, ook de aanpak is bijzonder. Wanneer Teun de rondleiding geeft, begint hij achteraan bij de smid en wijst twee stappen verder op de MRI-scan. “We werken namelijk altijd multidisciplinair: er kijken meerdere artsen naar een patiënt vanuit verschillende specialismen.”
Een onderzoek loopt ongeveer als volgt: een van de artsen begint met het intakegesprek. Teun heeft hier zelf veel plezier in. “Het is een soort spelletje om erachter te komen wat de klacht is.” Wanneer er een foto, scan of echo nodig is, wordt die uitgevoerd door een andere arts dan degene die de intake heeft gedaan. De resultaten beoordelen ze samen. “We kijken daarbij verder dan de plek waar het pijn doet. Als een paard mank loopt, kan dat komen door iets fysieks in het been, maar ook doordat het zadel niet goed zit, het ijzer niet meer past of de oorzaak eigenlijk in de rug of hals zit. Om dat te testen verdoven we bijvoorbeeld plaatselijk waar we denken dat het probleem zit. Loopt het paard vervolgens zonder problemen, dan weten we dat we goed zitten.”
Meer dan dieren verzorgen
De rondleiding gaat verder naar de nieuwe ruimtes, waaronder een backoffice en voorraadkamer. De dierenartspraktijk behandelt namelijk niet alleen dieren, het is ook een bedrijf dat te maken krijgt met regelgeving en een werkgever die goed voor zijn werknemers wil zorgen. Ook op dat gebied doet DAP hard zijn best. “We willen bijvoorbeeld 24/7 service bieden, maar ook geen ontelbare nachtdiensten vragen van ons personeel,” licht Teun toe. “Verder hebben we te maken met ingewikkeld apotheekbeheer. Zeker als een paard naar een wedstrijd gaat, moeten we goed in de gaten houden welke medicijnen we mogen gebruiken.”
Daarnaast staat kennisdeling hoog in het vaandel, zowel intern als extern. “Vorige week organiseerden we een informatieavond voor paardeigenaren en volgende week komen alweer dierenartsen van de hele praktijkgroep casussen uit de gezelschapsdierenpraktijk bespreken. Bovendien volgen onze assistenten en artsen altijd trainingen en cursussen.”
Tekst loopt verder onder de afbeeldingen.
DAP heeft ook smeden om vanuit verschillende disciplines een diagnose te stellen.
Deze container bevat de MRI-scan, waar paarden ook staand kunnen worden gescand.
De muren van de nieuwe röntgenkamer zijn flink dik om de straling buiten te houden.
Warme uitstraling
Een installateur van Lok installaties loopt langs, hij is bezig de elektra aan te leggen. Op de bouwplattegrond prijkt het logo van Domburg Bodegraven. “En Ben Kraan Architecten heeft het pand ontworpen,” vult Teun aan, “bewust allemaal lokale partners. Want waarom zouden we het ver zoeken als deze zulk goed werk leveren?” En dat betekent niet alleen mooi en stevig, maar ook duurzaam. “Vanzelfsprekend hebben we zonnepanelen en een warmtewisselaar die de lucht warmte-efficiënt ververst. Daarnaast hebben we bewust gekozen voor een houten bouwskelet. Dat is duurzamer en past beter bij ons. In klantenservice, personeelsbeleid en gebouw behouden we de warme boerderij-uitstraling van de Carlshoeve.”
Tekst loopt verder onder de afbeeldingen.
DAP Bodegraven behoudt de warme boerderij-uitstraling van de Carlshoeve.