OPBR verheldert en verenigt

Van het gas af op bedrijventerrein Zoutman

Op bedrijventerrein Zoutman onderzocht duurzaam adviesbureau Merosch bij 7 ondernemers hoe zij van het gas af kunnen. Welke maatregelen kunnen zij nemen, wat is het kostenplaatje en wat levert het hen op? Adviseur Judith van der Horst: “Technisch zijn warmtepompen en zonnepanelen mogelijk, maar ondernemers moeten worden ontzorgd.”
Professional workman in protective clothing adjusting the outdoor unit of the air conditioner or heat pump with digital tablet
Merosch ging langs bij zeven ondernemers voor een haalbaarheidsonderzoek naar warmtepompen en zonnepanelen. In ongeveer een half uur per bedrijf liepen de adviseurs rond om de mogelijkheden te inspecteren. Na het bezoek kreeg de ondernemer een rapportage van 5 à 6 pagina’s met de stand van zaken, de mogelijke investeringen, een indicatie van de kosten per m2 en een indicatie van de nieuwe (lagere) energiemaandlasten.

Van het gas af

De eerste conclusie die Judith van Merosch kan trekken, is dat elke ondernemer technisch gezien van het aardgas af kan. “Een luchtwarmtepomp is daarvoor de beste optie, maar ook duur. Die verdien je niet op afzienbare termijn terug. Hoewel, nu de gasprijs zo hard stijgt…” Wat in ieder geval haalbaar is: een hybride warmtepomp. “Dat is een eerste stap. De luchtwarmtepomp pakt daarbij de grootste energielast en de cv helpt om de pieken op te vangen.” Gaat Judith in op de technische details, dan wordt het al gauw een financiële puzzel – en dat is eigenlijk een ouderwetse benadering. “De afweging is niet puur financieel. Het gaat ook om een bijdrage aan een duurzamere wereld. En – iets minder zweverig – over een paar jaar is gas simpelweg geen optie meer. Dan kun je kiezen: geen energie of investeren in een warmtepomp.”
Judith van der Horst (Merosch) ging met haar collega onder andere langs bij ondernemer Wijnand van Roon van Autobedrijf Van Roon Reeuwijk.

Energie opwekken

“Zonnepanelen op je dak is eigenlijk altijd een goed idee,” zegt Judith. De geschiktheid van een dak verschilt per pand, maar gezien de leeftijd van de gebouwen op Zoutman zouden de meeste daken geen problemen moeten opleveren. “Ga hiermee aan de slag. Kaart het aan bij je verhuurder. Hoe eerder ze liggen, hoe sneller je energiekosten dalen.”

Aanbevelingen

Merosch bundelt de haalbaarheidsonderzoek in een rapport. Daarin staan drie aanbevelingen voor de gemeentes, duurzaamheidsplatforms en ondernemersverenigingen van de regio:
  1. Zorg voor heldere informatie
Ondernemers weten niet wat er precies moet gebeuren om van het gas af te gaan, bij wie ze moeten zijn of aan welke maatregelen ze zich al moeten houden. Laat staan dat ze de subsidies weten te vinden die er zijn om hun investering voordeliger te maken.
  1. Onderzoek de dakconstructies
Een aantal jaar geleden zijn in opdracht van Vereniging Bedrijventerrein Zoutman een aantal dakconstructies onderzocht op geschiktheid voor zonnepanelen. Dit onderzoek is echter niet goed uitgevoerd. Merosch pleit daarom voor een nieuw onderzoek, waarbij alle daken voor eens en voor altijd goed in kaart worden gebracht.
  1. Ontzorg de ondernemers
Ondernemers willen wel, maar zijn ook druk. Een langetermijninvestering waar ze zich ‘nog eens in moeten verdiepen’ heeft simpelweg geen prioriteit. “Ons advies is om dit met een klein of groot collectief op het bedrijventerrein aan te pakken, met één exploitant die zorgt voor de juiste subsidies, de zonnepanelen en de warmtepompen. Vraag een paar offertes aan, laat de deelnemers inspreken en regel het!”

Vervolg

De resultaten van het onderzoek van Merosch worden gebundeld met onderzoeken in Waddinxveen en Gouda. Judith: “Het doel is om kengetallen te krijgen voor verschillende typen bedrijven, zodat ondernemers straks een goede inschatting kunnen maken van de kosten en opbrengsten.” Judith hoopt vooral dat ondernemers een sterker gevoel van urgentie krijgen. “Hoe langer je wacht, hoe langer je nog te veel betaalt en hoe langer je bijdraagt aan de opwarming van de aarde.”

Ja, ik wil op de hoogte blijven!