Mag jouw bestelbus straks de stad in?
De dichtstbijzijnde gemeentes waar een zero-emissiezone ingaat, zijn Gouda (1 januari 2025), Alphen aan den Rijn (1 juli 2026) en Rotterdam (1 januari 2025). Dat is al snel.
Voor ondernemers betekent dit een flinke verandering met extra kosten en veel geregel. Ruil jij je bezine- of dieselbus in voor een elektrische? Stap je over op een vrachtfiets? Of ga je een stadshub gebruiken? Bekijk de mogelijkheden of zet direct de kosten en baten op een rij.
Voor de tussentijd is er een overgangsregeling. Sommige bestelbussen die rijden op benzine, (bio)diesel of lpg mogen nog iets langer de zone in. Tot wanneer mag je met je huidige bestelbus de zone in mag? Doe de kentekencheck of bekijk de overgangsregeling voor Gouda, Alphen a/d Rijn of Rotterdam.
Werken in de binnenstad en afhankelijk van leveranciers?
Ook als je zelf niets levert, kun je te maken krijgen met de zero-emissiezone. Want werk je vanuit de binnenstad, dan mag jouw leverancier straks ook alleen zero-emissie de zone in. Bereid je alvast voor, samen met je leverancier.
Hoe pakken andere ondernemers het aan?
Je bent niet de enige die zijn transportketen anders moet inrichten. Ben je benieuwd hoe andere mkb’ers omschakelen? Lees de ervaringsverhalen per stad, sector of type vervoer.
30 gemeentes
30 gemeenten, waaronder Gouda, Alphen a/d Rijn en Rotterdam hebben vanaf 2025 een zero-emissiezone.
Jouw keuzes
Zero-emmissie betekent niet per se een elektrische bus. Wat zijn de mogelijkheden?
Inspiratie
Lees de ervaringen van installateurs, aannemers, horecaondernemers en winkeliers.
FAQ
De meest gestelde vragen over de zones, bussen, laden stadshubs, subsidies en fiscale voordelen.