OPBR verheldert en verenigt

‘OPBR houdt overzicht; ondernemers kunnen meer samenwerken’

OPBR verwelkomt Diederik Vergeer, directeur-eigenaar van Vergeer Holland, in het bestuur. Voor grote bedrijven uit de hele gemeente wil hij de ontwikkelingen op het gebied van bereikbaarheid, bedrijventerreinen en arbeidsmigranten in de gaten houden. “We moeten goed blijven meedenken: wat is noodzaak en hoe richten we dat het beste in?”
diederikvergeer

Diederik Vergeer is directeur-eigenaar van Vergeer Holland. Het bedrijf heeft vier vestigingen, waarvan drie in Bodegraven-Reeuwijk: twee in Bodegraven en een hoofdkantoor in Reeuwijk. Vanuit die basis kan Diederik meepraten over zowel Bodegraafse, als Reeuwijkse en gemeentebrede kwesties.

Diederik neemt de plek over van Eef Verkleij, die zich jarenlang heeft ingezet voor OPBR en nu langzaam afbouwt. “Ik zit met Eef in het bestuur van Verenigde Ondernemers Reeuwijk-Dorp en Tempel (VORT). Hij vroeg mij of ik zijn positie wilde overnemen. Dat doe ik graag. OPBR heeft zich goed op de kaart gezet de afgelopen jaren.”

‘OPBR heeft de extreme stijging van de OZB voorkomen’

De toegevoegde waarde van OPBR zit hem in de overkoepelende aard van de organisatie, vindt Diederik. “OPBR houdt het overzicht. Zo kan het goede adviezen geven. Het is een belangrijke gesprekspartner van de gemeente.” Diederik wijst bijvoorbeeld op de extreme stijging van de OZB voor niet-woningen die het college in de begroting had gezet. “Dat heeft OPBR voor 2021 kunnen voorkomen.”

Ontwikkelingen volgen

“Mijn kracht ligt op het gebied van bedrijventerreinen en bereikbaarheid,” zegt Diederik. “De laatste tien jaar is het bedrijfsoppervlak flink afgenomen. Het zou zonde zijn als daardoor goede ondernemers de gemeente moeten verlaten. Daarom is het belangrijk vinger aan de pols te houden: waar willen ondernemers naartoe en is dat nog wel mogelijk?”

Op het gebied van bereikbaarheid ziet hij ook veel ontwikkelingen in de komende jaren. “Het is belangrijk om goed met die ontwikkelingen mee te kijken. Hoe zorgen we bijvoorbeeld dat de kluifrotonde onder de N11, die nu ’s ochtends en ’s avonds vol staat, beter doorstroomt? Maar dan wel zonder dat het ongewenste sluipwegen oplevert.”

‘We houden de vinger aan de pols: waar willen ondernemers naartoe?’

Huisvesting arbeidsmigranten

Een ander onderwerp dat Diederik aan het hart gaat is de huisvesting van arbeidsmigranten. Het is een actueel onderwerp: eind maart zette het college een pilot in gang. De kaders zijn nog niet definitief. Is een bedrijventerrein bijvoorbeeld een geschikte locatie? “Het ene wel, het andere niet,” denkt Diederik. “Als er wordt gewoond en het terrein ligt tegen het dorp aan, geen probleem. Maar ligt het langs de A12 en is er dag en nacht activiteit, dan niet.”

Diederik ziet echter meer mogelijkheden dan de pilot, die niet worden overwogen. “In Boskoop is het sommige bedrijven toegestaan om woonvoorzieningen te maken bij het bedrijf. In Bodegraven-Reeuwijk mag dat niet, omdat de gemeente alle bedrijven gelijk wil behandelen. Die optie mag nog wel eens worden besproken.”

Koop Lokaal

Diederik hoopt met zijn bestuurslidmaatschap in het OPBR ook de samenwerking tussen bedrijven in de gemeente te stimuleren. “We zouden bijvoorbeeld meer personeel kunnen uitwisselen. Door corona heeft de ene werkgever heel veel werk en de ander heeft personeel over. We kunnen elkaar meer opzoeken.” Dat geldt ook voor andere diensten. “Kijk eerst of je buurman jou kan helpen, voordat je een bedrijfje inschakelt aan de andere kant van het land. Koop Lokaal geldt niet alleen voor consumenten, ook voor ondernemers!”

‘Kijk eerst of je buurman jou kan helpen. Koop Lokaal!’

Ja, ik wil op de hoogte blijven!