OPBR verheldert en verenigt

Ondernemers verdiepen zich in duurzaam transport

Ruim 50 ondernemers verzamelden maandagavond 5 juni in de bedrijfshal van LMB De Bruin in Bodegraven voor het symposium 'Elektrisch brengt je verder. Waarom zero-emissie ook voor jouw bedrijf noodzakelijk is'. Tijdens deze informatieve avond georganiseerd door de stuurgroep Duurzaam van het Ondernemersplatform Bodegraven-Reeuwijk deelden lokale ondernemers en deskundigen hun expertise en ervaringen op het gebied van elektrische en waterstofaandrijving.
DSC_0725_web

De ontwikkelingen op het gebied van emissieloos vervoer gaan snel. Laadstations schieten als paddenstoelen uit de grond, batterijen worden beter en maatregelen komen dichterbij. Per 2025 zijn de centra van 20 grote steden, waaronder Gouda, Alphen a/d Rijn en Rotterdam, zogenaamde ‘zero-emissiezones voor stadslogistiek’ (ZES). Goederenvervoer op benzine of diesel komt de binnenstad niet meer in. Het is voor ondernemers zaak om zich op deze ontwikkelingen voor te bereiden (kijk voor meer info ook op www.opwegnaarzes.nl).

Lees verder onder de afbeelding.

Links dagvoorzitter en lid van OPBR Duurzaam Marco Pfaff van Jocotrans en rechts spreker Arie-Jan de Bruin van LMB De Bruin.

Huidige beperkingen

Als eerste vertelde gastheer Arie-Jan de Bruin van Landbouwmechanisatiebedrijf De Bruin over huidige aanbod van elektrische maaiers, shovels en ander klein materieel, maar ook waar dat aanbod nog schort. “Voor machines tot 5 ton is elektrisch nog te doen, daarna is gewoon geen ruimte voor een accu die het lang genoeg volhoudt. Het duurt nog wel een paar jaar voor dat mogelijk is.”

De volgende spreker, directeur van Versluys Groep Jan de Boer, sloot zich daar grotendeels bij aan. Hij vertelde dat Versluys veel voor de overheid werkt en dat die erg ambitieuze – lees: regelmatig onhaalbare – doelen stelt voor het gebruik van elektrische machines. “Het materieel is niet beschikbaar of heel duur. Daarbij is het een uitdaging om ze op de werklocatie van stroom te voorzien.” Jan maakte zich ook zorgen om het effect van die duurzaamheidseisen op de positie van het mkb. “Want als alleen grote bedrijven het kapitaal hebben om daaraan te voldoen, wat blijft er dan over voor ons?”

Lees verder onder de afbeelding.

Christian den Heijer van Fietslease Holland en Marlou Bink van VEPO Cheese beantwoorden vragen uit de zaal.

Vitale toekomst

Hierna was het tijd naar de toekomst te kijken met Tom Nederend en Bart Oostvogels, automotive-experts van BuroN11. Zij schetsten de ontwikkelingen in de autobranche, zetten kort de subsidies op een rijtje en konden melden dat Nederland er in verhouding tot andere landen in ieder geval vooroploopt in de laad-infrastructuur. Ook waterstoftankpunten en synthetische brandstoffen zijn volop in ontwikkeling.

Hierna gooide het programma het kort over een andere duurzame boeg: vitaal personeel. Marlou Bink van VEPO Cheese en Christian den Heijer van Fietslease Holland presenteerden hun samenwerking om medewerkers fiscaal voordelig fietsen te verkiezen boven de auto. Dat levert immers nog minder emissies op! Christian: “Het bedrijf heeft een leasecontract met Fietslease en de werknemer mag de fiets voor werk en privé gebruiken. Het fietsplan valt buiten de werkkostenregeling (WKR), dus gaat voor de werkgever niet ten koste van andere vergoedingen. De kosten worden opgeteld bij het brutoloon van de werknemer; die heeft netto zo’n 40 procent korting op de fiets.”

Lees verder onder de afbeelding.

De sprekers worden bedankt met een bloemetje.

Alles eromheen

Jordy Keimes van Van Dijk Groep bracht de aanwezigen vervolgens terug naar de technische voorbereidingen die allemaal nodig zijn als een ondernemers zijn wagenpark elektrificeert. Want waar en wanneer laad je al die wagens op? En met welke stroom? Om dat voor elkaar te krijgen zijn vaak aanpassingen in de bedrijfsvoering en het energienet nodig. Moeten we dan maar kiezen voor waterstofauto’s? “Ik denk dat batterij-elektrische auto’s het winnen,” zei Jordy, “misschien met een waterstoftoevoeging die zorgt dat de accu’s tijdens het rijden kunnen opladen, Voor zwaarder langeafstandstransport speelt waterstof mogelijk wel een grotere rol.”

Niels Fluitman van Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland had de eer om de avond af te sluiten met een aanbod van gratis en onafhankelijk advies. SEB-MH staat naast ondernemers om hen te helpen bij energiebesparing, -opwekking en gasloos ondernemen. Geïnteresseerd? Neem contact op met info@seb-mh.nl.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!