De Bodegraafse onderneming Bizway is genomineerd voor de Ondernemersprijs Midden-Holland in de categorie Grootzakelijk. Al bijna een kwart eeuw is Bizway actief als IT-dienstverlener. Zoals het op de website staat: “Wij voelen ons verantwoordelijk om jouw IT-motor draaiende te houden”.
Van scholier met een bovenmatige interesse in computers is de inmiddels 44-jarige Bart uitgegroeid tot een landelijk erkende IT-specialist die zitting heeft in diverse overheidsorganen op het gebied van cybersecurity en hij is bestuurslid van de Hogeschool Utrecht sectie duale opleidingen, een van de grootste IT-opleiders.
Bizway is sinds 2018 onderdeel van de Intermax Group, een groep gespecialiseerde bedrijven met in totaal 270 medewerkers. Een bewuste keuze, aldus Bart. ”Binnen deze structuur kunnen we onze eigen identiteit en filosofie handhaven, maar we kunnen wel terugvallen op het grotere geheel. Dat maakt ons allemaal sterk.”
Kloppend hart
Het kantoor aan de Klipperaak is het kloppend hart van de onderneming. Op grote beeldschermen wisselen reeksen cijfers in snel tempo. De specialisten van Bizway zien in een oogopslag of door hen beheerde systemen optimaal functioneren, om meteen in te grijpen als dat nodig blijkt.
Bart: “Wij richten ons op ondernemingen met meer dan tweehonderd medewerkers waar haperingen in de IT het complete bedrijfsproces verstoren. Neem bijvoorbeeld een transportbedrijf, met honderden vrachtwagens die aangestuurd moeten worden. Of een bedrijf dat actief is in de financiële dienstverlening: bedenk eens wat de impact is voor een webshop die bijvoorbeeld duizend orders per dag verwerkt als daar het systeem uitvalt.”
Bovenmatige interesse
Bizway is min of meer vanzelf ontstaan: als tiener al interesseerde Bart zich voor computers. Hij hielp buurtgenoten bij het installeren van hun computers, waarna hij ook voor bedrijfjes aan de slag ging. Het MBO werd voortijdig verlaten, de agenda puilde uit. Eerst werd nog een kleine bedrijfsruimte gehuurd in een verzamelkantoor, maar rond 2007 verhuisde het gestaag groeiende Bizway naar een eigen pand aan de Bodegraafse Tjalk. De voortgaande groei noopte 10 jaar later tot een verhuizing naar de Klipperaak, waar in een optimaal beveiligde omgeving de activiteiten worden aangestuurd.
Prima plek
De circa 45 medewerkers komen uit heel Nederland en zijn vaak universitair geschoold. Zo levert een samenwerkingsverband met de afdeling Criminologie van de Universiteit Leiden regelmatig stagiairs op die vervolgens in dienst treden. Hun analytische denkwijze is van grote toegevoegde waarde voor het opzetten van beveiligingssystemen en het bestrijden van cybercriminaliteit.
“Bodegraven is voor ons een prima plek,” verzekert Bart. “Onze mensen komen uit heel het land, maar kiezen bewust voor ons vanwege de bereikbaarheid. Niet iedereen wil in de grote stad werken.” Hij voelt zich als inwoner en vader van drie tieners ook zeer betrokken bij de lokale gemeenschap, wat zich onder meer vertaalt in sponsoring van een aantal sportclubs en evenementen en actieve deelname in diverse organisaties.
Cyberaanval
In de loop der jaren is een nieuw specialisme ontwikkeld: bedrijven de helpende hand bieden bij een cyberaanval. Dan is directe actie gewenst, omdat het lamleggen van de IT het complete bedrijf raakt. Bart: “Helaas neemt dit fenomeen nog steeds toe. Ondernemers, onbewust van de bedreigingen, wapenen zich onvoldoende. Voor ons zijn dit spannende en uitdagende opdrachten waarvoor we al onze kennis uit de kast moeten halen. En alles opzij zetten.”
De Ondernemersprijs Midden Holland wordt op 29 januari uitgereikt in de Goudse Schouwburg. In de categorie Grootzakelijk concurreert Bizway met de Goudse Betonmortel Centrale uit Gouda en de Kruiswijk Groep uit Bergambacht.