OPBR verheldert en verenigt

Ondernemersfonds Ons Fonds wordt voortgezet

Afgelopen week besloot de gemeenteraad dat het ondernemersfonds Ons Fonds zich voldoende verbeterd had om door te gaan. De constructie waarbij de gemeente geld int voor het fonds via de OZB niet-woningen wordt voor onbepaalde tijd voortgezet. Wel wordt elke drie jaar een evaluatie ingepland.
Ons_fonds_budgetverdeling

In 2021 liep er een stevige discussie in de gemeenteraad of Ons Fonds wel zou blijven bestaan op de manier zoals het nu geregeld is. Door veranderingen in wet- en regelgeving moest er binnen het fonds plek worden gevonden voor agrariërs en sport- en culturele instellingen. Daarbij leek het fonds niet bekend genoeg onder ondernemers, waardoor er geld op de plank bleef liggen.

Uit de evaluatie van begin 2024 bleek dat Ons Fonds flink aan de organisatie gewerkt heeft. Er zijn twee nieuwe takken opgericht, de commissie Sport & Cultuur en Ons Agrarisch Fonds, er is meer aandacht aan het fonds besteed op de ledenvergaderingen van Ondernemersplatform Bodegraven-Reeuwijk (OPBR) en er is beter inzicht gekomen in de financiële administratie.

Aan de voortzetting van het fonds heeft de gemeenteraad een aantal voorwaarden verbonden. Elke 3 jaar vindt een evaluatie plaats om te kijken of voortzetting nuttig blijft. De afdracht aan het fonds blijft 40 euro per ton WOZ-waarde in de OZB niet-woningen. De bijdrage vanuit het gemeentelijk vastgoed wordt verdeeld over Sport & Cultuur en het gemeentebrede fonds, waaruit gemeentebrede initiatieven kunnen worden bekostigd.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!