OPBR verheldert en verenigt

Subsidie voor werkgevers statushouders

Van 2 t/m 30 september kunnen werkgevers die statushouders aan het werk hebben subsidie aanvragen. Deze subsidieregeling biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen.
Team engineers and foreman stack hand and shake hands to show success at factory machines. Worker industry join hand for collaboration.

Deze subsidieregeling geeft werkgevers een impuls om statushouders duurzaam in te zetten in hun organisatie. Werkgevers bestrijden hiemee de krapte op de arbeidsmarkt en statushouders integreren sneller door in aanraking te komen met de Nederlandse taal en cultuur.

Voorwaarden

  • De statushouders zijn vanaf 1 januari 2024 in dienst of nog niet eerder in dienst geweest.
  • De werkgever maakt een activiteitenplan. Hierin wordt aangegeven hoe de begeleiding wordt georganiseerd, hoe de (organisatie)cultuur wordt bijgebracht en hoe de Nederlandse taal en vaktaal op de werkvloer wordt geleerd. Zie deze handreiking.
  • De werkgever geeft aan voor welke statushouder(s) deze subsidie wordt gebruikt.
  • De werkgever verklaart dat na de subsidieverlening de statushouder(s) een (leer)-arbeidsovereenkomst krijgt voor minimaal 20 uur per week voor ten minste één jaar.

Aanvragen

De subsidie kan worden aangevraagd door werkgevers via het Subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid (UVB). De subsidie is voor maximaal vier statushouders. Voor de eerste statushouder kan de werkgever € 8.000 euro krijgen, voor de tweede € 6.000 en voor de de derde en vierde € 5.000.

Ja, ik wil op de hoogte blijven!