Voor Dick zelf is het de gewoonste zaak van de wereld, maar het gevoerde personeelsbeleid kun je gerust omschrijven als maatschappelijk verantwoord. De supermarkt telt in totaal zo’n zeventig medewerkers, die gezamenlijk meer dan 1100 uur in de maand werken. Tientallen jongeren zijn op hun 15e binnengestapt en pas weer vertrokken nadat ze hun studie hadden afgerond. “Dat is mijn sociale plicht ten opzicht van de gemeenschap,” stelt de ondernemer. “Wij zijn nu eenmaal een van de weinige bedrijven in Waarder waar jongeren een bijbaantje kunnen krijgen.”
Beetje aandacht voor elkaar
Dick biedt ook regelmatig een plek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We hebben bijvoorbeeld via Ferm Werk iemand aangenomen die beter Nederlands moest leren. Of een kans gegeven aan mensen die na een moeilijke periode terug moesten keren in het arbeidsproces.” Ook Oekraïense vluchtelingen konden aan de slag bij de supermarkt. Dick kijkt daar zelf vrij nuchter tegen aan. “Niet iedereen hoeft altijd een zes te gooien, we moeten een beetje aandacht hebben voor elkaar.”
Ook op andere vlakken gaat Dick Hoogendoorn zijn verantwoordelijkheid niet uit de weg. Hij geldt als de initiatiefnemer van de lokale voedselbank, die inmiddels alweer een aantal jaren wordt gerund door vrijwilligers van de drie lokale kerken. Zo’n dertig gezinnen uit het verzorgingsgebied worden wekelijks voorzien van voedselpakketten, waarbij de Plus een belangrijke leverancier van goederen is. Ook de Voedselbank Bodegraven wordt regelmatig op deze manier ondersteund, zoals ook lokale verenigingen regelmatig met succes een bijdrage vragen voor hun activiteiten.
Belangrijke plaats
De supermarkt neemt dan ook een belangrijke plaats in binnen de lokale gemeenschap. De familie Hoogendoorn is al meer dan 100 jaar als ondernemer actief in Waarder, de 50-jarige Dick is de vierde generatie. Hij stapte meteen na het afronden van zijn studie op verzoek van zijn ouders binnen. Van het voornemen om eerst nog elders ervaring op te doen kwam niks terecht.
Aanvankelijk bestierde de familie het kruideniersbedrijf vanaf het Westeinde, in 1948 verhuisde het bedrijf naar de Molendijk. Daar werd in 1963 een nieuw pand gebouwd dat nu, na een reeks verbouwingen en aanpassingen, nog steeds dienst doet voor de Plus Supermarkt. De klanten komen vooral uit Waarder, Driebruggen en Nieuwerbrug, maar met de bezorgdienst wordt een veel grotere cirkel rondom deze kernen bediend.
Nu zit een verhuizing in de pen: de afgelopen jaren is een plan ontwikkeld voor de bouw van een nieuwe supermarkt aan de Poort van Waarder bij de afslag van de A12. Een indrukwekkend plan: de huidige winkel meet 870 vierkante meter, dat wordt straks 1100 vierkante meter. Op het 2000 vierkante meter grote terrein komen 120 parkeerplekken. Een loop- en fietsbrug zorgen voor een directe verbinding met het dorp. De bouw begint waarschijnlijk in het tweede kwartaal van dit jaar, de benodigde vergunningen zijn binnen handbereik.
Aan de Poort van Waarder komt ook een overslagterrein van de gemeente voor goederen van grote naar kleinere wagens, een openbaar parkeerterrein voor personen- en vrachtwagens en een groot laadstation voor elektrische auto’s van Fastned. Voor de ontwikkeling werkt de familie Hogendoorn samen met specialist Dunavast. Op de plek van de supermarkt in het dorp komen binnen de contouren van het bestaande pand negen woningen voor jongeren.
De prijs
De Ondernemersprijs Midden Holland wordt op 29 januari tijdens een bijeenkomst in de Goudse Schouwburg uitgereikt. In de categorie Detailhandel & Horeca zijn naast de Plus Supermarkt Hoogendoorn ook Restaurant Rivero uit Schoonhoven en Restaurant De Kleischuur uit Gouda genomineerd.